30ος Χρόνος Bioshop! Βιολογικά Προϊόντα για Όλους [T] 2102220519 & 6981986209
Το κεχρί είναι ένα είδος δημητριακού, ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι το καλλιεργούσαν συστηματικά, κυρίως για την παρασκευή ψωμιού. (Ο Πυθαγόρας το πρότεινε στους μαθητές του ως την ιδανική τροφή). Υπάρχουν αναφορές στη βίβλο, για τη χρήση του κεχριού σε τύπο άζυμου ψωμιού.
Στην Πελοπόννησο το κεχρί ονομάζεται βουρί και στη Μακεδονία μπερνίτσα. Η θρεπτική του αξία κυμαίνεται μεταξύ αυτής του σίτου και του ρυζιού. Το κεχρί περιέχει υψηλά ποσοστά υδατανθράκων το περιεχόμενο του σε πρωτεΐνες κυμαίνεται από 6% ως 11% και σε λίπη από 1,5% ως 5%. Το κεχρί έχει ιδιαίτερα έντονη γεύση και δεν περιέχει γλουτένη, γι αυτό δεν μπορεί να παρασκευαστεί από αυτό φουσκωμένο ψωμί.
Το κεχρί είναι μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα νιασίνη, φολικό οξύ και Β6. Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό και ψευδάργυρο. Δεν περιέχει γλουτένη ,έτσι μπορεί να αντικαταστήσει το σιτάρι στο διαιτολόγιο ατόμων, τα οποία πάσχουν από κοιλιοκάκη η άλλης μορφής αλλεργία στο σιτάρι. Το μαγνήσιο προστατεύει την καρδιά μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, ρίχνει την υψηλή πίεση και ελαττώνει την συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας.
Οι φυτικές ίνες του κεχριού βοηθούν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης λίθων στη χολή, μειώνουν την έκκριση των χολικών αλάτων τα οποία σε περίσσεια οδηγούν στο σχηματισμό πέτρας. Επίσης καθυστερεί την απορρόφηση σακχάρων στο έντερο, με αποτέλεσμα το επίπεδό τους στο αίμα να αυξάνεται σταδιακά και όχι απότομα. Το κεχρί είναι ιδανική τροφή για άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.
Οι λιγνάνες, που περιέχονται σε αφθονία στο κεχρί, μετατρέπονται από τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, σε ουσίες που επίσης δρουν προστατευτικά για την καρδιά και παράλληλα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης διάφορων ορμονοεξαρτώμενων τύπων καρκίνου, ιδιαίτερα του μαστού.
Το κεχρί έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φώσφορο, ένα ανόργανο στοιχείο που εκτελεί πληθώρα λειτουργιών στον οργανισμό.
Το κεχρί έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό και με αυτόν τον τρόπο ηρεμεί το σώμα και βελτιώνει την διάθεση.
Το Κεχρί είναι μια από τις αγαπημένες τροφές των χορτοφάγων, γιατί με τις φυτικές του ίνες δημιουργεί αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, ενώ ταυτόχρονα εφοδιάζει τον οργανισμό με καλής ποιότητας πρωτεΐνη.
Λόγω του μαγνησίου που περιέχει το κεχρί είναι κατάλληλο για αθλητές που προπονούνται εντατικά πχ ποδηλάτες ,δρομείς μεγάλων αποστάσεων οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν κράμπες στα πόδια.
Οι νιφάδες κεχριού μπορεί να αποτελέσουν ένα πολύ καλό πρωινό γεύμα, αν σε αυτό προσθέσουμε μέλι, κανέλα, ξηρούς καρπούς, σταφίδες και το αγαπημένο μας φρούτο κομμένο σε μικρά κομμάτια.
Όλα αυτά μέσα σε φυτικό ρόφημα αμυγδάλου ή καρύδας ECOMIL και στην συνέχεια προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε το γλυκαντικό της αρεσκείας σας όπως σιρόπι σφενδάμου ή αγάβης
Διατροφικά στοιχεία ανά 100γρ.: Ενέργεια: 1542kj/364kcal - Πρωτεΐνες: 11γρ. - Φυτ. Ίνες: 3γρ. Υδατάνθρακες: 72,6γρ. - Λίπη: 3,9γρ. - Εκ των οποίων κορεσμένα:0,80γρ - Αλάτι: 0,03γρ
Γερμανικό Προϊόν
Πιστοποίηση ΒιοΕλλάς
Το περιεχόμενο του www.bioshop.gr, δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. >>> περισσότερα >>>