30ος Χρόνος Bioshop! Βιολογικά Προϊόντα για Όλους [T2102220519 & 6981986209

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

 

  Τώρα αποστολές

  και με BOX NOW

  

RSS feed
μοσχοκαρυδο

Μοσχοκάρυδο τριμμένο 30gr (HERACLES)

 
1.90
0201134
 Σε απόθεμα
+

Μοσχοκάρυδο

Το μοσχοκάρυδο προέρχεται από τα σπόρια του δέντρου της μοσχοκαρυδιάς. Έχει καταγωγή από την Ινδία, δυνατό και διαπεραστικό άρωμα και έντονη, σχεδόν γλυκιά γεύση. Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν σαν θυμίαμα. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα ήταν ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά. Βοηθάει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, ειδικά των πλούσιων σε άμυλο και λίπος τροφών. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και εξουδετερώνει παθογόνα βακτήρια του στομάχου, ενώ ενδεχομένως έχει και αντικαταθλιπτική δράση. Περιέχει αιθέριο έλαιο σε ποσότητα περίπου 10%. Το αιθέριο έλαιο και οι αλοιφές που φτιάχνονται από το μοσχοκάρυδο θεωρείται ότι έχουν αναλγητικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται στην αρτοποιία, στη μαγειρική, στον αρωματισμό των κρεάτων, σε διάφορες σάλτσες, αλλά και λικέρ. Ταιριάζει σε πουτίγκες, μπισκότα, αλλά και στο σπανάκι, τη μπεσαμέλ, τον πουρέ πατάτας, σε σάλτσες, τυριά και γενικότερα πιάτα που περιέχουν γαλακτοκομικά.

Από τη σύνθλιψή του βγαίνει έλαιο που ονομάζεται βούτυρο του μοσχοκάρυδου. Έχει χρήσεις στη φαρμακευτική, στη σαπωνοποιία και την αρωματοποιία. Η χρήση του χρειάζεται προσοχή γιατί είναι τοξικό. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε μικρές ποσότητες έως 3γρ. ημερησίως.

 

Αποθήκευση

Τα μπαχαρικά πρέπει να διατηρούνται σε σκοτεινό (ή σκιερό), ξηρό μέρος, χωρίς υγρασία, έτσι ώστε να διατηρείται η ποιότητα, το άρωμα και η γεύση τους. Οι συσκευασίες αποθήκευσης πρέπει να είναι άοσμες. Τα μπαχαρικά εύκολα απορροφούν άλλες μυρωδιές, γι αυτό καλό είναι να μην αποθηκεύετε ένα μπαχαρικό σε δοχείο που έχει αποθηκευτεί προηγουμένως κάποιο άλλο. Τα μπαχαρικά δεν θα πρέπει να παραμένουν πολύ καιρό συσκευασμένα, γιατί αλλοιώνεται η γεύση και τα χαρακτηριστικά τους. Ένα μπαχαρικό έχει πια χαλάσει όταν έχει χάσει το άρωμα και τη γεύση του. Είναι λάθος να αποθηκεύουμε τα μπαχαρικά μας κοντά ή πάνω από την κουζίνα που μαγειρεύουμε, αφού η ζέστη και η υγρασία είναι οι χειρότεροι εχθροί τους. Η ιδανική αποθήκευση είναι σε αεροστεγή δοχεία σε σκοτεινούς, κρύους και ξηρούς χώρους. Ο μέσος όρος ζωής ενός μπαχαρικού είναι περίπου 12 μήνες, δηλαδή ο χρόνος που χρειάζεται για να χάσει τα αρώματά του.

Το περιεχόμενο του www.bioshop.gr, δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. >>> περισσότερα >>>