30ος Χρόνος Bioshop! Βιολογικά Προϊόντα για Όλους [T] 2102220519 & 6981986209
ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΤΣΑΪ ΜΑΤΕ
Το τσάι Ματέ (Yerba Mate) είναι παραδοσιακό ρόφημα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Παραγουάη και η Χιλή.
Περιέχει υψηλό ποσοστό καφεΐνης (ματεΐνη) και γι αυτό θεωρείται ιδιαίτερα τονωτικό και διεγερτικό. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, ρυθμίζει την πίεση του αίματος. Έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθά στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Καταστέλλει την όρεξη, είναι λιποδιαλυτό και διουρητικό.
Το ρόφημα έχει έντονη γεύση και θυμίζει μίγμα πράσινου τσαγιού και καφέ. Πολλές καμπάνιες παρουσιάζουν το τσάι ματέ ως το ρόφημα που συνδυάζει τη δύναμη του καφέ, την υγεία του τσαγιού και την ευφορία της σοκολάτας.
Χρησιμοποιείστε μια κουταλιά για κάθε φλιτζάνι. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό για το ρόφημα σας αντί βρασμένο νερό. Αφήνοντας το στο ζεστό νερό για 5-6 λεπτά θα πάρετε ένα φλιτζάνι διεγερτικό ενώ λέγετε ότι αν το αφήσετε περισσότερο θα ελευθερωθούν περισσότερες τανίνες και το ρόφημα σας θα γίνει πιο χαλαρωτικό. Το γιέρμπα ματέ καταναλώνεται ποικιλοτρόπως – ζεστό ή κρύο, με μέλι και γάλα ή πάγο, μέντα και λεμόνι. Οι παραλλαγές είναι πραγματικά πάρα πολλές, και σήμερα το τσάι αυτό πωλείται βιομηχανικά σε πολλές χώρες της Νότιας Αμερικής, ως δροσιστικό αναψυκτικό, αναμεμειγμένο με γεύσεις φρούτων ή/και άλλων μυρωδικών.
Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι χρήσης
ΕΓΧΥΜΑ: Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βότανο. Το αφήνουμε για 10-20 λεπτά, το σουρώνουμε και το χρησιμοποιούμε. Οι συνηθισμένες αναλογίες για το έγχυμα είναι από 1-3 κουταλάκια του γλυκού για κάθε φλιτζάνι νερό.
ΑΦΕΨΗΜΑ: Παίρνουμε το θεραπευτικό μέρος του φυτού και το βράζουμε με νερό. (Συνήθως βράζονται τα σκληρά τμήματα του φυτού: ρίζες, φλούδες, κοτσάνια, σπόροι). Αν είναι ψιλοκομμένα χρειάζονται βράσιμο μόνο για 5 λεπτά, άλλων 5-15 λεπτά. Τρεις κουταλιές σε δύο φλιτζάνια νερού και να καταναλωθούν σε 12 ώρες.
ΑΛΟΙΦΗ: Η αλοιφή γίνεται με πρώτη ύλη το έγχυμα, το αφέψημα, το χυμό ή τη σκόνη του βοτάνου, που τα δουλεύουμε με κερί ή βούτυρο ή και με αλεύρι, μέχρι να γίνουν ένα σώμα και τα διατηρούμε μέσα σε βαζάκι.
ΒΑΜΜΑ: Για να φτιάξουμε το βάμμα παίρνουμε το βότανο και το βάζουμε σε ένα μπουκάλι με οινόπνευμα. Οι αναλογίες γενικά είναι 5 μέρη λευκού οινοπνεύματος 70 βαθμών, για κάθε μέρος φυτού, (που θα έχει αλεστεί σε μίξερ ή θα το έχουμε κοπανίσει σε γουδί). Τα αφήνουμε για 5-15 ημέρες αναταράζοντας κάθε τόσο το δοχείο. Μετά φιλτράρουμε το βάμμα με ένα διηθητικό χαρτί (ή και με φίλτρο καφετιέρας), σε ένα άλλο δοχείο που μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό καιρό. Το βάμμα το χρησιμοποιούμε μόνο για εξωτερική χρήση.
ΛΟΣΙΟΝ: Γίνεται όπως το έγχυμα, ή το αφέψημα και χρησιμοποιείται εξωτερικά στο μέρος που χρειάζεται θεραπεία, με απαλές κινήσεις μασάζ, για να την απορροφήσει το δέρμα. Λοσιόν μπορούμε να βάζουμε για δερματοπάθειες και για το τριχωτό μέρος του κεφαλιού.
Το περιεχόμενο του www.bioshop.gr, δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. >>> περισσότερα >>>